Screenshot 2020 05 28 at 14 34 53

NEL – Norsk Elektronisk Legehåndbok

NEL er sentral i den daglige arbeidsflyten til de aller fleste fastleger i Norge. NEL brukes også ved om lag halvparten av norske sykehus, samt mange kommunehelsetjenester og andre helseinstitusjoner.

Kort om NEL

NEL er et klinisk oppslagsverk for allmennmedisin, og er ryggraden i NHIs virksomhet. Norsk Elektronisk Legehåndbok ble lansert i 1999, og brukes i dag av nær 100% av norges rundt 5000 fastleger.

Legehåndboka inneholder over 3000 medisinske artikler om sykdommer og symptomer, og brukes som beslutningsstøtte for leger ved diagnostisering og behandling av pasienter.

NEL er bygget opp som et verktøy til bruk i klinisk praksis. Derfor legger håndboka vekt på informasjon som er klinisk relevant, strukturert slik at brukeren skal kunne finne det hun leter etter så raskt som mulig.

Redaksjonen

NELs medisinske redaksjon består av fem leger, og et titalls eksterne fagspesialister bidrar med kvalitetssikring innen sine fagområder. Redaksjonen sørger for at NEL til enhver tid er oppdatert med den beste tilgjengelige allmennmedisinske kunnskapen, basert på norske retningslinjer og internasjonal forskning.

Ansvarlig redaktør i NEL er Terje Johannessen, som grunnla Norsk Helseinformatikk og startet arbeidet med NEL i 1996.

Redaksjonell uavhengighet

I tillegg til fastlegene brukes NEL ved mange sykehus, kommunehelsetjenester og andre helseinstitusjoner. Legehåndboka finansieres utelukkende gjennom abonnement/lisenser. Slik sikrer vi at redaksjonens arbeid verken påvirkes av private eller offentlige interesser.

Selv om NEL oppdateres i tett samarbeid med blant annet Helsedirektoratet – særlig angående retningslinjer – er det ingen eksterne som kan instruere redaksjonen. Bakgrunnen for denne redaksjonelle friheten er at NEL først og fremst skal framheve det som er nyttig for legen og helsearbeideren i praksis, og ikke det som andre aktører ønsker å fremme av forskjellige årsaker.

NEL – allmennlegens "fasit"

Ved tilsynssaker fra Statens helsetilsyn brukes NEL som rettesnor. Det vil si at i saker der det vurderes om en lege har brutt helsepersonellloven gjennom feil, mangelfull eller manglende behandling, legges anbefalinger og "røde flagg" i NEL til grunn for tilsynets vurdering av disse sakene.

NEL på svensk og tysk

NEL er også oversatt til svensk og tysk, med egne medisinske redaksjoner i Sverige og Tyskland.

Medibas ble lansert i 2013, og i dag har om lag 60% av alt helsepersonell i Sverige tilgang til den svenske legehåndboka. Tyske Deximed ble lansert i 2017, og blir brukt av rundt 3000 leger.